Employer Branding - derfor er det avgjørende for at din bedrift lykkes i 2021

Employer Branding - derfor er det avgjørende for at din bedrift lykkes i 2021

Noen av våre kunder

Kunder

Hva gjør ditt selskap for å tiltrekke de beste kandidatene på arbeidsmarkedet?

I mange tilfeller er etterspørselen etter arbeidskraften høyere enn tilbudet. Dette betyr at bedrifter må skille seg ut og markedsføre seg selv for å vinne kampen om de beste talentene.

Det er her kommer Employer Branding kommer inn i spill.

Employer Branding er et buzzword i HR og rekruttering som vi hører med en stadig hyppere frekvens.

Det deles ut priser til de flinkeste selskapene. Ansatte får  “employer branding” som en egen tittel. Det blir også stadig tildelt høyere budsjetter til dette satsingsområde.

Hva er Employer Branding?

“Employer Brand” er ryktet og merkevaren til ditt selskap som arbeidsgiver.

Aktiviteten “Employer Branding” er hvor flinke dere er til å påvirke dette ryktet, ved å markedsføre arbeidsplassen til potensielle jobbsøkere.

Hva menes med ryktet til arbeidsplassen?

Internasjonalt begynner jobbsøkere gradvis å søke på rating til potensielle arbeidsplasser på samme måte som de oppsøker restauranter.

Selv om ditt selskap har en sterk merkevare for tjenesten eller produktet dere selger, så vil ikke det nødvendigvis si at arbeidsplassen har et godt rykte.

Hvis en jobbsøker spør en ansatt i ditt selskap om hvordan det er å jobbe der, så blir neppe svaret “Jo, det er et fantastisk godt produkt”. Det er mye mer sannsynlig at de vil snakke om ledelsen, miljøet og hvordan det er å jobbe der dag-til-dag.

Så en god start på employer branding - Ha en attraktiv arbeidsplass!
Hvis dette er på plass, så er det på tide å la andre mennesker vite om den.


Hvordan markedsføre arbeidsplassen?

Still deg selv spørsmålet: Hvorfor skal noen jobbe hos oss annet enn at de får betalt for det?

Hot tip: Det holder ikke å bare vise bilde av at dere har bordtennisbord.

Så hvordan gjøres Employer Branding riktig? Hva kan mindre selskaper gjøre for å delta i kampen om talentene?

Her kommer noen konkrete anbefalinger om employer branding som burde praktiseres.

Identifiser din målgruppe

Når dere utfører employer branding, hvem prøver dere å sjarmere?

Målgruppen du prøver å begeistre bestemmer hva som skal deles på hvilke plattformer. Employer branding strategien burde alltid ta dette i betraktning.

Skal dere rekruttere programvareutviklere, selgere, kundeservice, eller ledere på toppnivå i organisasjonen?

Hva med employer branding til ulike generasjoner? La oss si dere er en retailkjede som skal utøve employer branding mot generasjon Z.

Dette er en generasjon som er født fra midten av 90-årene til 2000-årene, som også er født med mobilen i hånden. Her har dere et kort vindu til å fange oppmerksomheten deres, og employer branding strategien må ta hensyn til dette.

Og hvor befinner de seg? Det er nok større sannsynlighet å finne de på TikTok, på samme måte som at deres neste toppleder mer sannsynlig befinner seg på Dagens Næringsliv.

Når du har identifisert hvor målgruppen er, så burde deres employer branding strategi definere hvilket budskap som skal kommuniseres til denne målgruppen.

Dagens jobbsøkere vil ha mye mer ut av en karriere enn penger.

Employer Branding er markedsføring av arbeidsplassen, uten å bruke lønn som virkemiddel.

Dette varierer selvfølgelig mellom målgrupper, men ved siden av å bli kompensert for arbeidet og reisevei til jobb,  så scorer mulighet for vekst, utfordringer og selskapskultur høyt.

En annen ting er hva selskapet står for, og hva dere gjør for klimakampen og andre tiltak som innebærer samfunnsansvar.

Employer branding handler om å kommunisere disse verdiene til menneskene dere ønsker å ansette.


Ha en profesjonell Karriereside

Alle selskaper som er seriøse på Employer Branding må ha en profesjonell karriereside.

Karrieresiden til ditt selskap ligger gjerne bak en knapp på hjemmesiden som heter «Jobb hos oss», «Karriere» eller «Ledige stillinger». Karrieresiden er borgen deres i employer branding.

De som trykker på denne knappen har aktivt gått inn på hjemmesiden deres for å se på muligheter. Dette er førsteinntrykket mange jobbsøkere får av arbeidsplassen deres online, så her må dere ikke gi et slapt håndtrykk.

Det er viktig at jobbsøkere møter en pen og oversiktlig side som representerer selskapet deres. De burde tydelig se hvilke stillinger som er ledige, og det burde være færrest mulig klikk til mål (levert søknad).

På deres karriereside kan det være lurt å fortelle om historien til selskapet. Eventuelt ha noen uttalelser fra ansatte som deler sine meninger.  

Få frem deres autentiske verdier og ikke vær redd for å skryte litt. Employer Branding gjort riktig viser frem deres sanne farger.

Er dere opptatt av mangfold? Hva gjør dere for klimakampen? Gir dere tilbake til samfunnet på andre måter? Drar dere på firmaturer? Engasjerer dere ansatte i aktivitet? Lønningspils? Har dere vaffelfredag?

Store og små ting som gjøre dere unike burde komme frem i deres Employer Branding. Karrieresiden deres er et flott sted å få frem noen av deres verdier til publikum.


Bruk visuell kommunikasjon

Kommunikasjon med bilder og video øker sannsynligheten for synlighet, engasjement, og konverteringer.

Når deres Employer Branding skal tiltrekke oppmerksomhet, så burde deres kampanjer og karriereside inneholde annet enn kun tekst. Dette gjelder for alle målgrupper, og spesielt for generasjon Z.

Ikke la dere skremme av høyproduksjon filmer med droner og statister. Selv om det kan være imponerende, så setter jobbsøkere pris på autentisk kommunikasjon, og her kan dere komme langt med et lavt budsjett. Det er ofte en fin grense mellom å lykkes og feile med en Employer Branding film.

Det finnes noen eksempler hvor ansatte står med påtvungne smil, og deler store uttalelser om arbeidsplassen sin  som ikke føles ekte. Sett han her før? (Bilde av meme med kaffekopp)

For jobbsøker er det interessant å høre noen ord fra toppledelsen. Det kan også være relevant å høre noen ord fra avdelingslederen for der de søker. Det er verdifullt å få et innblikk i hvem som kan bli jobbsøkers nærmeste sjef.

Hvis dere har tid og ressurser, så kan det være smart med en overordnet employer branding video som ligger på førstesiden av deres karriereside, og en employer branding video per stillingsannonse.

Det krever noen ganger en liten innsats for å komme i gang med videoproduksjon, men resultatet er verdt det. Det er dette som kan gjøre deres employer branding overlegen mot deres konkurrenter.

Gjort riktig vil employer branding filmer gi deres målgrupper en unik innsikt i deres selskap og skape et høyere engasjement. Kanskje det til og med kan ha en effekt på passive jobbsøkere.


Ha en strategi for passive jobbsøkere

Her ligger det et vanvittig stort potensiale for at deres employer branding strategi kan tiltrekke de beste talentene.

Hva er forskjellen på en aktiv og en passiv jobbsøker?

En jobbsøker som går inn på Finn.no og trykker på “ledige stillinger” er på aktiv jobbjakt, og er dermed ingen passiv jobbsøker.

Derimot, du har jobbsøkere i deres målgruppe som i utgangspunktet er ganske fornøyd med sin jobb. De scroller gjennom Facebook, LinkedIn eller Instagram kun for underholdning.
De aner fred og ingen fare, men så plutselig møter de på deres fantastiske stillingsannonse, og ender opp med å søke på jobben. Dette er passive jobbsøkere.

Det hjelper ikke bare å lyse ut en stilling. Selskaper som lykkes med employer branding er dyktige på å selge stillingen.

Det kan være lurt å få hjelp fra et digitalt markedsføringsbyrå til å gjennomføre målrettede kampanjer for employer branding.

Hvis dere har en god employer branding strategi mot passive jobbsøkere, så vil det konvertere mange spennende jobbkandidater.  Det finnes ikke noe problem som heter “ Vi har for mange spennende mennesker som vil jobbe for vårt selskap.”


Gjennomfør en god rekrutteringsprosess

Rekrutteringsprosessen dere gjennomfører er sentral i employer branding, og vil ha en stor innvirkning på ryktet til deres arbeidsplass.

Vi hører ofte om jobbsøkere som sender inn søknad uten å få noe svar fra arbeidsgiver. Dette er dårlig employer branding og gir dere raskt et elendig rykte.

Dette er personer som i utgangspunktet liker deres selskap såpass godt at de vil søke om muligheten til å dedikere sine arbeidstimer, og så får de ikke svar? Ikke bra.

Her kan det hjelpe å bruke et godt system som sender automatisk og personifiserte svar. Da får jobbsøkere bekreftelse på at søknad er mottatt, og dere som arbeidsgiver kan sende gruppemeldinger for å oppdatere kandidater om rekrutteringsprosessen.

Noen siste tanker

Landskapet om talenter er under endring. Kampen om de flinkeste jobbsøkere er et faktum. Det er ikke lenger selskaper som sitter på den høye hesten.

Store selskaper begynner å sette av betydelige budsjetter for å satse på employer branding, og de mindre selskapene må prioritere tid og ressurser til employer branding for å være med i kampen.

Hvis du spør selskaper i dag, “Hva er deres viktigste ressurs?” Svarer de fleste at det er menneskene.

Employer branding er viktig i dag, og det kommer til å bli enda viktigere i tiden som kommer.

Uten dyktige mennesker så vil ingen selskaper lykkes.
En ting alle selskaper som rekrutterer flinke mennesker har til felles: De kan Employer Branding.

Nå er det deres tur.