Rekrutteringsbyråer blir brukt i mindre og mindre grad - vi forklarer hvorfor

Vi er i begynnelsen år 2021 og rekrutteringsbyråer på vei ned. Her forklarer vi årsaken til denne trenden.

Noen av våre kunder

Kunder

Rekrutteringsbyråer har lenge hjulpet mange norske arbeidsgivere med rekruttering.

Etterspørselen har vært stor, og det med god grunn. Rekrutteringsprosesser har i mange år vært kjedelige, rotete og tidkrevende for arbeidsgivere med mange andre gjøremål. 

Men, landskapet er gradvis under endring.

Digitaliseringen har skapt intuitive verktøy som har gjort rekrutteringsprosesser oversiktlig og enkelt. Mange selskaper oppdager at de kan tiltrekke, håndtere og vurdere kandidater lekende lett - helt på egenhånd.

På samme måte som Netfonds har erstattet mange aksjemeglere vil enkle systemer erstatte mange rekrutteringsbyråer. 

Hvorfor sammenligner jeg rekrutteringsbyråer med aksjemeglere? Begge tar gjerne en prosentsats av oppdraget og begge er dyre. Veldig dyre.

Kostnaden for å engasjere rekrutteringsbyråer er ofte en prosentsats av årslønnen til kandidaten de finner til ditt selskap. Denne kostnaden ligger gjerne mellom 15-25% av årslønn. 

Det koster fort over 100 000 kr for en kandidat, som du i mange tilfeller lett kunne funnet på selv.

Med dagens muligheter av gode og enkle systemer på markedet burde du virkelig stille deg spørsmålet om du skal gjøre jobben selv, eller sette den bort til andre.

Skal du bruke bemanningsbyråer, rekrutteringsbyråer, eller gjøre det selv? Les videre.

Når skal du bruke bemanningsbyråer?

 • For rask rekruttering og korte oppdrag.
 • Hvis du ikke vil ansette mennesket via ditt selskap.

Her tar bemanningsbyråer av seg alt fra lønn, arbeidsgiveravgift og sykepenger. 

Det er kostbart, men innebærer liten risiko. I dette tilfellet kan det være et godt alternativ å leie en konsulent.

Når skal du bruke rekrutteringsbyråer?

 • I tilfeller hvor det er vanskelig å tiltrekke flere relevante søknader. Spesielt hvis du skal ha tak i spesialister eller lederroller.

Mange rekrutteringsbyråer har tilgang til store nettverk som kan oppdage mulige kandidater for stillingen hvor du ikke finner riktig kandidat på gaten. 

 • Hvis du skal ha hjelp til annonsering

Noen byråer hjelper deg med å markedsføre annonsen på relevante sider hvor målgruppen din kan befinne seg. Her er det også mange markedsbyråer som kan hjelpe.

 • Hvis du trenger profesjonell bistand for screening av kandidater

Noen har gode rutiner for å sjekke referanser, holde intervjuer og bruk av personlighetstester som kan hjelpe deg med å ta kvalifiserte avgjørelser på viktige stillinger som skal besettes. Men husk, i mange tilfeller vet du bedre hvem som passer til oppgavenes roller og ikke minst til din selskapskultur. Når skal du gjøre jobben selv med et godt rekrutteringsverktøy?

Du burde gjøre jobben selv når du ikke trenger aktiv bistand for å både tiltrekke og vurdere kandidater.

Mange selskaper som går til innkjøp av et rekrutteringsverktøy innser fort at mange av rekrutteringsprosesser kan gjøres uten hjelp fra rekrutteringsbyråer.

Hvordan kan et verktøy hjelpe deg med å gjøre de fleste rekrutteringene selv?

Hvis ditt selskap ansetter mer enn 3 personer i året, hvor dere ikke trenger bistand fra rekrutteringsbyråer, så er det riktig valg å anskaffe et godt verktøy for rekruttering. Her er noen gode grunner til å bruke et system:

 • Vil du fremstå som moderne blant jobbsøkere? Tiltrekk flere kandidater med profesjonelle karrieresider og stillingsannonser som konverterer. Når jobbsøkere aktivt oppsøker deres selskap kan de enkelt melde interesse og bli varslet om nye stillinger.
 • Se hvor jobbsøkerne dine kommer fra! Gode systemer har statistikk og analyse som forteller deg hvor du burde legge inn markedsføringsbudsjettet av nye stillingsannonser.
 • Vil du se personligheten til kandidater i forkant av et jobbintervju? Dette kan du gjøre med mange systemer ved å aktivere video-CV. Du velger selv om dette skal være obligatorisk, valgfritt eller ekskluderes per stilling.
 • God kommunikasjonsprosess med kandidater er veldig viktig. Spar verdifull tid med automatiske svar til dine jobbsøkere. Gode systemer lar deg også sende gruppemeldinger til kandidater som ligger i ulike prosesser.
 • Samhandling med dine kollegaer som deltar i rekrutteringsprosesser skal være sømløs. Du kan kommentere under kandidater, og “tagge” dine kollegaer på viktige oppdateringer.
 • GDPR er litt kjedelig, men personvernregler er viktig, og gode rekrutteringsverktøy tar hensyn til dette. Jobbsøker kan til enhver tid slette sin egen søknad, som gjør at du som rekrutterer kan spare på kandidater, og fokusere på det viktigste - ansette dine neste superstjerner.

Dette er alle gode grunner som bidrar til at du kan gjøre jobben selv. Rekrutteringsverktøy har blitt rimeligere  enklere å bruke. Denne utviklingen har ført til at trenden for å anskaffe seg et system stadig øker for hvert år. 

Sammenlignet med å bruke “profesjonell” hjelp er det utrolig kostnadsbesparende og i mange tilfeller mer effektivt. Vil du se om det gir deg bedre resultater også?

Les mer om fordeler for å bruke et rekrutteringsverktøy. 

Hva med en kombinasjon av rekrutteringsverktøy med bemanningsbyråer?

Kombinasjonen av et rekrutteringssystem og et rekrutteringsbyrå er i mange tilfeller en veldig god strategi. Dette er en hybrid som kan være den riktige strategien for ditt selskap.

I dette tilfeller vil du bruke et rekrutteringsverktøy for å motta åpne søknader og utlyse stillinger som du klarer å håndtere på egenhånd. For mer krevende prosesser, hvor du trenger aktiv bistand til å tiltrekke og vurdere kandidater kan du bruke et byrå.

Hva er konklusjonen?

Digitalisering endrer måten vi lever på. Gode intuitive software løsninger blir vanligere, og mennesker i alle aldersgrupper åpner opp øynene for systemer som er tidsbesparende og gir bedre oversikt. 

Vil dette si at rekrutteringsbyråer kommer til å dø ut? Nei, men jeg tror det blir en kamp hvor det er de dyktigste som vil overleve. 

Over de neste årene vil trolig mange av aktørene på markedet gå ut av business, siden det blir allmenn kunnskap for de fleste selskaper kan rekruttere de fleste av sine medarbeidere helt selv. 

Du som skal rekruttere flere flinke folk i tiden fremover må spørre deg selv om du skal være sent ute med å anskaffe deg et verktøy, eller om du skal stole på digitaliseringen og en dyktig aktør som har dekket bordet for deg.

For at ditt selskap skal få et konkurransefortrinn må du være nysgjerrig og åpen for forandringer. Bruk av effektive og kostnadsbesparende systemer vil være en viktig oppskrift for fremtidig suksess for alle selskaper. 

I skrivende stund er det over 100 norske selskaper som bruker CVideo som et rekrutteringsverktøy. For selskaper i Norge har vi mange aktuelle integrasjoner og følger godt med i den teknologiske utviklingen for å utvikle oss i takt med nye muligheter.

Vår strategi er å gi selskaper 1 måned kostnadsfritt tilgang til systemet, for å så ta en kvalifisert avgjørelse om det er en god investering for veien videre.